Mat

 

God mat er som god sex. Jo mer du får, jo mer får du lyst på.

 
 

Rakfisk lag 16 mai 14

 
 
 
 
 

Fikk fota å gå på Rakfisken, og god var den.

 
 
 


På tur fra Etnedal kjørte vi forbi en godtebutikk, jeg tok en avgjørelse og snudde på 5 øringen, som vi som vet va en  5 øring er. vi kjørte ned bakken og med store forhåpninger om hva som møtte oss inne på denne gårdsbutikken. nærmere bestemt Noraker gårdsutsalg. vi snakke VÆRDEN BESTE RAKFISK FRA VALDRES. må bare dele http://noraker.no/ sjekk denne siden.



Vi hadde fiskelykke å det ble med fisk heim.
 
 
Fant også en annen godsak. Gravet Ørret.
 
 
smaksprøving.
 
fingermat potet og gravet ørret, NAMM
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
 


Snart klart det som ligger på grillen. fin April





Hval biff middels stekt med stekte pottet båter, sopp, paprika, tomat, hvitløk og noe som setter en spiss på hele greia.



 

 

---------------------------------------------------------------------------

Sashimi av hval

Slik gjør du:
Sashimi av hval
Helt rått! En smak av Japan.
       
Dette trenger du:
Dette trenger du til 2 porsjoner:
ca. 140 g hvalkjøtt
japansk soyasaus
grovrevet ingefær
litt wasabi


Slik gjør du:
Skjær skiver av hvalkjøttet. Skjær disse i brede strimler igjen. Gjør dette like før servering. Legg skivene opp på to tallerkener. Ha soya og ingefær i små boller. Dypp hvalstrimlene i soya og ha litt ingefær på før du putter dem i munnen. Rør litt wasabi ut i soyasausen om du ønsker litt skarpere smak.



--------------------------------------------------

Grillet Hvalstek Helgrillet Hvalstek blir til den deiligste Hvalbiff - som vil imponere de aller fleste. Dette trenger du:
180 gr kjøtt pr . pers.
krydderolje ( 4 ss olje rørt sammen med timian, persille og basilikun)
havsalt.
------
Bakte grønnsaker i folie på grill.

100 gr grønnsaker i strimler og biter.
salt og pepper.
0,5 desiliter fløte.

Slik gjør du:
Kutt kjøttet slik at tykkelsen blir jevn ( som en indrefilet av okse)
Pensle kjøttet med krydderolje og ha på pepper og havsalt
Grilles på god og varm grill . snues ofte
Ca. 12-15 min
La kjøttet hvile i noen min. før man kutter det opp i finger tykkeskiver

Foliebakte grønnsaker
Kutt grønnsakene i strimler og biter og legg dem på stekefolie
Brett opp kantene ha på følte, salt og pepper
Lukk folien helt tett
Bakes på grillen i ca 8 min

Serveringstips
Bakte poteter, fløte gratinerte poteter og lignende.


Bursdags feiring 29/3-14
 
 
 
Corvette kake vart det å :-)

 
 
ikke rør

 
sushi på gang

 
 


Mat glade matlagere
 
 
 
Jani kina dame på besøk, ser skummel ut, men så snill.
 


 
 
Dagens, prøvesmaking av lammelår.
 
 
 
 




Lørdags kvelds kos Kongekrabbe kamskjell og sopp på ei seng av salat med en hemmelig mega hott saus.



 
Salute
 
 
 
Hjemme produsert

 
Middag som sa mega namm
 
Indrefilet innpakket i bacon. 
klar for steking
 
 
woow status
ferdig opplagt indrefilet sopp, paprika, løk og fløtegratinert poteter
og ikke minst den hemmelige mega hotte sausen.
 
 
sushi er snadder, men det tok ei stund før æ prøv å lag det.
mega konsentrert
 
 
Mislykket forsøk på å etterligne en kinamann
 
 
Resultatet vart ok til at det var første gang
 

Må vel innrømme at dette smakte, til og med brodern som e mega skeptisk og nei mann på rå mat ga tommel opp.
 
til mat følger også drikke.
 
 
Kom over denne på Coop en på Bruflat i Etnedal.
 
Denne vinen er egen import, vår skoprodusent i Spania står ansvarlig for denne, beklagelig vis var det Limited Edition så no e han tom :-(
 
 
Mister matglad

Kua er nyttig


Skolejenta forteller at hun har vært på landet i sommerferien og at læreren 

hennes nå har bedt elevene om å skrive en stil om det de likte best i sommerferien.
Og da jenta liker kua godt, har hun altså skrevet en stil om den:
 
Kua er et husdyr, men den kommer også utenfor huset, og den lever på landet. 

Men den kommer også inn til byen, da kommer den med kurer, 

men det er kun når den skal dø..., men det bestemmer den ikke selv.
 
Kua har syv sider, den øverste side, den nederste side, den fremste side, den bakerste side, 

den ene side, den andre side og den innvendige side.
På den fremste siden sitter hodet, og det har den for at horna skal ha noe å sitte fast på. 

Horna er av horn og er kun til pynt. De kan ikke bevege seg, men det kan ørene, 

de sitter rett ved siden av horna.


Kua ser ut av to hull foran på hodet, de heter ku-øyer. Kuas munn kalles mule, 

det er nok fordi den sier MUUHHH! 

På den bakerste siden sitter halen, den bruker den til å jage fluene vekk med 

så de ikke faller ned i melken og drukner.
På den øverste siden, på den ene siden og på den andre siden er det bare hår, 

de heter kuhår. og de har samme farge som kua. Fargen til kua heter kulør.
Den nederste siden av kua er den viktigste, for der henger melken, 

og når budeia lukker opp kranene så renner melken ut. 
Når det tordner blir melken sur, men hvordan det skjer har jeg ikke lært ennå.
 
Kua har fire bein, de heter kubein og kan brukes til å dra ut spiker med. 

Kua spiser ikke så mye, men når den gjør det, spiser den alltid to ganger.
De feite kyrne lager helmelk, og når kua har dårlig mage lager den ost. 

I osten er det hull. men hvordan den lager hullene har jeg ikke lært ennå.
Kua har en god luktesans, man kan lukte den på lang vei.
Kuas hvalper heter kalver. Kalvens far heter okse, det gjør kuas mann også. 

Oksen lager ikke melk og er derfor ikke et pattedyr.
Den mest vanlige ku-sykdom heter ku-bisme og dersom det er en 

han-ku som har det, heter det ku-riøs.
Mannen som fanger kyrne, heter en ku-fanger og han setter de foran på bilene sine.
Kufangerens medhjelper heter ku-jon fordi han er ku-et.
Kua kan også lage ku-kaker, men de har jeg ikke smakt ennå. 
Når kua blir gammel, dør den og så blir den slaktet, så slår man melken i 

pappkartonger som man kan kjøpe i butikken. Kuas fire bein blir sendt til en dokter som 

bruker dem til å ku-rere folk i hodet.
Skinnet blir snudd og brukes som ku-vending i trafikken.
 
Som man forstår, er kua et veldig nyttig dyr, og derfor er jeg så glad i kua.
 
 OOPPS
 
 
Ska en ha mat må man fange den, denne ble helstekt i ovnen med masse godsaker i buken.

 
 
gleden av å fange mat er like stor nå som i steinalderen. i vertfall om man er en fjell bonde fra Etnedal ( svoger ). enda lykkeligere ble reisefølget da jeg tok frem en 20 liters kasserolle og stappan full med alskens fesk fra Trondheimsfjorden.
 
 
Rett fra fjorden til middagsbordet 
 
 
 
Rakfisk er snadder, første besøk til svigers, svigerfar glisa lurt, der trøndern an spise da vel ikke rak fesk han, da vart svigersønn godkjent gitt da æ spurt om en ikke ha nå mer fesk.
 
 
Noen klipp fra min kokebok jeg laget i 2006


Bedre med mat i magen
Enn
Magen i maten


 
GOD FISKESUPPE

6 porsjoner

2 gulrøtter
1 purre
2 persillerøtter
2 stilker selleri
1 hvitløkbåt, presset
1 ss meierismør
1,5 l fiskekraft, gjerne fiskebuljongterning
1 ss sitronsaft
salt
pepper
ca. 600 g torskefilet
1 beger (200 g )rekeost
gressløk
 
 

Skjær grønnsakene i strimler og fres dem i smør, sammen med
hvitløk.
Spe med fiskekraften. Tilsett osten og la den smelte i den
varme suppen.
Kok grønnsakene litt.
Del fisken i stykker og la den trekke i suppen. Smak suppen
til med salt og pepper.

Server ferskt brød eller en sprøstekt ostetoast til.
 
 
 



Indisk hønsesuppe med karri

2 bryststykker av kokt høns
2 løk
1 båt hvitløk
1 ts karri
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts koriander
1/4 ts kajennepepper
1-2 ss hvetemel
1 l hønsekraft
saft av 1/2 sitron
3/4 dl ris

Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk, og surr det i en kjele med karri til løken er blank. Tilsett resten av krydderet, strø over hvetemel og spe med kraften. Tilsett ris og la suppen koke ca. 20 minutter til risen er mør. Smak til med sitronsaft og eventuelt mer krydder før servering. Server med brød eller annet bakverk.

 
 

Ulykker inntreffer når to mennesker prøver å være smarte på en gang
 
 

HUSK!!!  Melk er godt for alle

 
 
POLITIKK
En liten gutt spør sin far:
"Hva er politikk?"
- "Vel sønn, la meg forsøke å forklare det på denne måten:
Jeg er forsørgeren av familien, så la oss kalle meg Kapitalismen.

Din mor, hun administrerer pengene, så vi kaller henne Regjeringen.

Vi er her for å ivareta dine behov, så vi kaller deg Folket.

Barnepiken kaller vi Arbeiderklassen,
og din lillebror - ja ham kaller vi Fremtiden.

Tenk nå på dette og se om det høres fornuftig ut."

Så går den lille gutten til sengs og tenker på hva faren sa.
Senere samme natt hører han at lillebroren gråter, så han står opp for å se til ham.
Han finner at lillebroren har fylt opp bleien sin skikkelig, så han går over til foreldrenes rom hvor han finner moren sin i dyp søvn.
Han vil ikke vekke henne så han går til barnepikens rom. Der er døren låst, og når han kikker i nøkkelhullet ser han faren i sengen sammen med barnepiken.
Han gir opp og går til køys.

Neste morgen sier den lille gutten til sin far:
"Far, jeg tror jeg forstår politikkens konsept nå."

- Javel, sier faren, fortell meg så med dine egne ord hva du tror politikk handler om.

Gutten svarer:
"Vel, mens Kapitalismen utnytter Arbeiderklassen, sover Regjeringen, Folket blir oversett og Framtiden er full i dritt."

 

Jeg drikker aldri vann - se hvordan det får rør til å ruste.


 


 


Elgbiff med bacon og appelsinsaus



 



Antall porsjoner: 4



Ingredienser:



800 g indrefilet av elg, delt i 4 like biffer
8 skiver bacon
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin

Appelsinsaus:
20 stjerneløk
5 dl appelsinjuice
1 ss sitronsaft
2 ss brunt sukker
2 ss smør
1 ss hakket frisk kruspersille


Fremgangsmåte:





Begynn med sausen. Rens småløk, legg de i en kjele med appelsinjuice, sitronsaft og sukker.

Kok opp og la fosskoke uten lokk i ca. 20 minutter til sausen har tyknet. Rør inn smør og hakket persille.

Biffene:
Krydre biffene med salt og pepper, og surr to baconskiver tett rundt hver av biffene. Fest eventuelt med en tannstikker.

Bruk god varme, ha i litt olje og smør og brun biffene fint rundt på baconsiden først. Her er det lurt å steke skjøten på baconet først slik at baconet fester seg til hverandre.

Stek snittflaten på biffene til det begynner å piple opp kjøttsaft, snu, og stek på den andre siden til det kommer frem kjøttsaft. Da er biffen medium stekt.

Server biffene med kokte gulrøtter og en god potetmos som er smaksatt med litt smørdampet sopp eller litt urter.

 -------------------------------------

 
Alder har ikke så mye å si, såfremt man ikke er en ost.



 en mann går inn på en restaurant og bestiller seg en kyllingrett.
Når tiden kommer at maten er klar og han er i ferd med å begynne å spise,
kommer kelneren tilbake til bordet og sier:
"Beklager, min herre, men det er blitt gjort en feil.
Du forstår, fortsetter han, at politikonstabelen som sitter ved bordet ved siden av
er en av stamgjestene våre og han bestiller vanligvis denne retten.
Problemet er at denne kyllingen var den siste vi hadde, så jeg er redd jeg må ta
tallerknen ifra deg og gi den til ham. Til deg skal vi finne en annen rett.


Mannen blir skikkelig forarget og nekter å gi fra seg maten.
Kelneren går over til nabobordet og forklarer saken for politikonstabelen.
Straks etter kommer denne over til mannens bord og sier:
"Hør etter, og lytt godt! Dette er MIN kylling du skal til å spise, og jeg advarer deg:
Hva du enn gjør med kyllingen skal jeg gjøre med deg! Brekker du av et av beina,
skal jeg brekke et av dine. Brekker du av en vinge skal jeg knekke en av armene dine!"


Mannen ser rolig på kyllinger, stikker pekefingeren i kyllingens rektum, trekker den ut
og slikker på den.
Han reiser seg deretter opp, drar ned buksa, bøyer seg ned og sier til politikonstabelen:
"Din tur!!"

 

 
 

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar